20 min + natuke kannatust marinaadis (30-60 min)
VAJA LÄHEB:
- 400 g valget kala (haugi, säinas või muud võimekat veekolli)
- 1 tl meresoola – ikka nagu meri seda ise annaks
- 1 tl suhkrut – et kraad tasakaalu tuua
- 1 loorberileht – sest see lihtsalt peab seal olema
- 2–3 musta pipratera – et krattidel nina kipitaks
- 0,5 spl 30% äädikat – särtsu jaoks!
- Peotäis tilli või peterselli – või mõlemat, kui rohelust jagub
- 2 spl õli – kratt ei prae kuival pannil
- 1 sibul – viiluta nagu vanavanaema kartulisalatile
- 2 küüslauguküünt – sest vähem oleks patt
KUIDAS KRATID VARDAD VALMIS SAAVAD:
- Marinaadi ettevalmistus
Sega sool, suhkur, pipar ja loorber 1,5 dl kuuma veega. Lase jahtuda – meil pole siin kala keetmine. Lisa äädikas, hakitud rohelus ja sorts õli. - Kala ette
Tükelda filee 2–3 cm juppideks (õhemad viilud võivad vabalt kahekordselt vardasse minna). Kalaluud? Välja kõik, ilma halastuseta. Sibul ja küüslauk viiludeks. - Krattide marinaad
Kala, sibul ja küüslauk kõik kokku suurde kaussi või purki. Vala marinaad peale, sega käega (sest kratt ei pelga maitseid). Tõsta jahedasse ja lase maitsestuda vähemalt pooleks tunniks, kannatlikum kratt ootab tunni. - Vardasse ja tulle!
Aja kalatükid vardasse, pane ka sibulat vahele – see ei ole ilu pärast, see on maitse pärast! Nirista veel õli ja grillile – 2–3 minutit kummaltki poolt. Kratt ei kärsata, kratt küpsetab täpselt. Grillil küpsetades parim tulemus, kuid kui grilli pole käepärast siis võib ka ahjus teha.
KRATINIPP
Kui šašlõkki jääb üle (harva juhtub), pista kalatükid uuesti kergesse marinaadi. Säilib paremini ja maitseb järgmisel päeval lausa lummavalt.