Kas tead, et säinas on Eestis üks alahinnatud kalu? Poodides teda väga ei leia – teda kutsutakse vahel koguni „Vaese mehe siig“. Tegelikult on säinas väga maitsev, toitev ja siinsamas Hiiumaa vetest püütud kala! Meie kratipere paneb ta ausalt lauale ja näitab, kuidas sellest teha kõige mõnusamad, krõbedad kotletid.
KOOSTISOSAD (4 PORTSJONIT)
- 500 g säina fileed või säinahakkliha
- 1 väike sibul
- 1 küüslauguküüs
- 2 sl hapukoort või majoneesi
- 3 sl riivsaia + paneerimiseks lisaks
- 1 tl soola
- 0,5 tl jahvatatud musta pipart
- Kratilikult ulakad maitsed: till, paprikapulber, natuke tšillit või mis iganes sulle parasjagu meeldib
- Praadimiseks: õli või või
KRATI ÕPETUS
- Filee ettevalmistamine
Kui sul on säinafileed ja kodus pole hakklihamasinat, siis kontrolli kindlasti fileed üle ja korja võimalikult palju luid välja. Seejärel haki kala võimalikult peeneks noaga.
Kui sul on aga hakklihamasin, piisab sellest, et fileerid kala ja lased fileed masinast läbi.
Ja kui oled eriti kratt, siis võid juba valmis säinahakkliha osta – lihtne ja kiire! - Ettevalmistused
Haki sibul ja küüslauk hästi peeneks. Kui soovid, et kotlet oleks pehmem ja mahedamaitseline, võid sibula eelnevalt pannil kergelt läbi praadida. - Sega kokku
Pane kalaliha või hakkliha kaussi, lisa hakitud sibul ja küüslauk, hapukoor, riivsai, sool, pipar ja Kratilikult ulakad maitsed. Sega kõik korralikult läbi. Kui mass jääb liiga vedel, lisa natuke rohkem riivsaia. - Vormi ja paneeri
Võta peotäis kalasegu ja vormi käte vahel kotletiks. Veereta kotlette riivsaias – see teeb nad eriti krõbedaks. - Praadimine
Kuumuta pannil õli või või. Prae kotletid mõlemalt poolt kuldpruuniks (umbes 3–4 minutit per külg).
KRATINIPP
Säinakotletid sobivad ideaalselt kartulipudru, värske salati või krõbeda leivaga. Tõelised kratid söövad neid ka külmalt järgmisel hommikul võileiva vahel – maitsevad veelgi paremini!